Next Previous Contents

9. Pitanja i Odgovori

Molim te, pročitaj ovo poglavlje prije nego mi e-mailaš.

 1. Moj named traži datoteku named.boot.

  Čitaš krivi KAKO (HOWTO). Molim pogledati staru verziju ovog HOWTO-a, koja pokriva bind 4, na http://www.math.uio.no/~janl/DNS/.

 2. Kako koristiti DNS unutar firewalla?

  Prijedlog: forward only;. Možda ćeš isto trebati


   query-source port 53;
   
  

  unutar ``options'' dijela named.conf datoteke, kao što se preporučuje u primjeru caching poglavlja.

 3. Kako da učinim da DNS kruži kroz dostupne adrese za uslugu, recimo www.busy.site da dobije `load balancing' efekt, ili nešto slično?

  Napravi više A zapisa za www.busy.site i koristi BIND 4.9.3 ili noviji. Tada će bind izokretati (eng. round-robin) odgovore. Ovo neće raditi s ranijim verzijama BIND-a.

 4. Želim podestiti DNS na (zatvorenom) intranetu. Što da radim?

  Izbaci root.hints datoteku i samo podesi datoteke zone. To također znači da ne moraš nabavljati novu `hint' datoteku cijelo vrijeme.

 5. Kako da podesim sekundarni (slave) imenski server?

  Ako primarni/glavni server ima adresu 127.0.0.1, stavi liniju kao ovu u named.conf datoteku svog sekundarnog servera:


   zone "linux.bogus" {
      type slave;
      file "sz/linux.bogus";
      masters { 127.0.0.1; };
   };
   
  

  Možeš navesti više alternativnih master servera s kojih se zona može kopirati, unesi ih u masters listu, odvojene znakom `;' (točka-zarez).

 6. Želim da BIND radi dok nisam spojen na mrežu.

  Postoje dvije stvari vezane za ovo:

 7. Gdje caching only imenski server drži svoj cache? Postoji li način da kontroliram veličinu cachea?

  Kompletan se cache drži u memoriji, i nikad se ne zapisuje na disk. Svaki put kad ubiješ named, cache se gubi. Cache se nikako ne može kontrolirati. named ga nadgleda prema nekim jednostavnim pravilima i to je to. Ne možeš kontrolirati cache niti njegovu veličinu ni iz kojeg razloga. Ako to želiš, možeš to ``popraviti'' hackirajući named. Ipak, ovo nije preporučeno.

 8. Da li named čuva cache između restarta? Mogu li ga natjerati da ga sačuva?

  Ne, named ne sačuva cache kada umre. To znači da se cache mora ponovo graditi svaki put kada ubiješ i restartaš named. Nema načina da natjeraš named da sačuva cache u datoteku. Ako želiš, možeš to ``popraviti'' hackirajući named. Ipak, ovo nije preporučeno.

 9. Kako mogu dobiti domenu? Želim podesiti svoju domenu koja će se zvati (naprimjer) linux-rules.net. Kako da se domena koju želim dodijeli meni?

  Molim te kontaktiraj svog pružatelja mrežnih usluga. Oni će ti moći pomoći s ovim. Molim primijetiti da u većini svijeta moraš platiti kako bi dobio domenu.

 10. Kako mogu osigurati svoj DNS server? Kako da podesim podijeljeni DNS?

  Oba ova pitanja su napredne teme. Obje su pokrivene u http://www.etherboy.com/dns/chrootdns.html. Neću ih dalje objašnjavati ovdje.


Next Previous Contents